MetallinIlmaisijaHarrastus MIH

Metallikausi ja etsintäryhmät

Äänekosken alueella on vähän löytöjä pronssi- ja rautakaudelta. Ne ovat kuitenkin varsin kertovia. Konginkankaalta, Parantalasta, Kapeelta ja Mämmenkylältä löytyneet ristiretkiaikaiset esineet ovat antaneet uutta näkemystä tuon ajan elämästä. Kotiseutuyhdistys on suunnitellut Mämmen viikinkiaikaisesta solkilöydöstä uuden erikoisen Äänekoski-korun, joka on yhä myynnissä (katso Kauppatori - Myytävät tuotteet).

Kotiseutuyhdistys pyörittää metallinilmaisijaharrastajillle etsintäryhmää (MIH), josta tiedotetaan halukkaille (listaa ylläpitää yhdistyksen puolesta Timo Enäkoski (marrinkumpu@pp.inet.fi). Metallinetsijöiden keskisuomalaiset aktiivit ovat mukana ja myös Keski-Suomen Museon arkeologi Miikka Kumpulainen on asiantuntijana mukana joillakin reissuilla. Myös Whatsup-ryhmä on avattu. Kotiseutuyhdistys avittaa hankkimalla maanomistajien lupia ja tiedottamalla muitakin asianomaisia. Näillä etsintäreissuilla yritetään löytää lisätietoa seudun rautakaudesta ja samalla lisätä osaamista metallinetsijöiden keskuudessa. Omia laitteita ei välttämättä tarvita kaikille mukaan, sillä pohdintaa ja mahdollista (etupäässä rautanaulojen...) kaivelua on mukava tehdä kaverinkin kanssa. Harrastajien paikallisista (huonommistakin) löydöistä toivotaan tietoa Kotiseutuyhdistyksen keräämään luetteloon. Voi ilmoittaa sähköpostilla kuvalla tai ilman –paikkatieto tärkeä. Ryhmältä voi kysyä neuvoja laitteiden hankintaan !
Ilmoittautumiset Timo Enäkoskelle: marrinkumpu@pp.inet.fi - sähköpostiisi saat sitten kutsuja, kun retket alkavat.
MIH-ryhmä järjestää kerran vuodessa koulutustilaisuuden, jota kannattaa tiedustella.

HUOMAA: MIH-ryhmällä on myös whatsup-ryhmä, jonka tiedot saat Teemu Hakalaxilta (teemuhakalax@hotmail.com;) tai Toni Mikkoselta (tonik.mikkonen@gmail.com)


Etsintäretket vuonna 2024 alkavat Isoniitulla, joka on Kuhnamon viimeinen lahti. Sinne säntäämme 4-ja 5. toukokuuta 2024, koska alue on laaja. Toivomme sieltä löytyvän suojaisen paikan kalastajia, joilla on muunmuassa viikinkiaiakisia esineitä pudonneena. Toukokuusa jatketaan Viitaniemesä tai Laajarannasa, riippuen lupien saanista.Syksyllä suunnistammme aivan muualla Ääneseudulla ,.
Seuraava koulutustilaisuus mahdollisesti 2024 kesällä - ehkä Viitasaarella. JOS MUKAAN METALLINILMAISIN TOUHUIHIN HALUAT, OTA YHTEYTTÄ (ks. ylempänä).Seudun esihistoria


Äänekoskella on tutkittu laajasti esihistoriallisia löytöjä, niin asuinpaikkoja kuin irtolöytöjä. Osa löydöistä on Kotiseutuyhdistyksen vitriineissä – Museoviraston luvalla – esillä. Äänekosken kaupunginmuseolla on hyvät kokoelmat esihistorialliselta ajalta.

Esihistoria päättyy 1500-luvun tienoille, kun kirjallisia lähteitä alkaa ilmestyä. Äänekosken esihistoria on siten tutkittavissa arkeologisten löytöjen perusteella. Tutkimustilanne on muuttunut melko lailla parissakymmenessä vuodessa, sillä aiemmat käsitykset esimerkiksi viljelyn alkamisesta ovat siirtyneet satoja vuosia taaksepäin.

Internet tarjoaa tässäkin hyvän avun, sillä useimmat löydöt on rekisteröity ja esitelty Museoviraston sivuilla. Sinne pääsee »tästä linkistä.