Toiminut vuosina 1938-1985

Äänekosken sulfiittisellutehdas

Ylimestari Kauko "Kipo" Saarinen

Kauko Saarinen

Kauko Saarinen 1927-2007

Kauko Saarinen syntyi 3.7.1927 Äänekoskella. Hänen isänsä Santeri Saarinen oli sahan työnjohtajia. Kauko kävi keskikoulun Äänekoskella ja valmistui teknikoksi Vaasan teknillisestä koulusta. Äänekosken tehtaiden palvelukseen hän tuli vakinaisesti kesällä 1951, jolloin työnantajana oli vielä Wärtsilä Selluloosa. Hän tuli päivämestariksi sulfiittitehtaalle. Sulfiitin pitkäaikaisen ylimestarin Kalle Hännisen jäätyä eläkkeelle vuonna 1967 Kauko Saarinen nimitettiin hänen jälkeensä sulfiitin ylimestariksi. Kollegat muistavat hänet yhteistyökykyisenä ja asiallisena työtoverina sekä alaiset reiluna, vaativana ja luotettavana esimiehenä. Eläkkeelle Kauko Saarinen jäi sulfiitin alasajon yhteydessä tammikuussa vuonna 1984.

Sulfiitissa ylimestari toimi päivä- ja vuoromestareiden suorana esimiehenä. Hän vastasi tehtaan työntekijöiden työhönotosta henkilöstöosaston ja asianomaisen vuoromestarin kanssa. Hän vastasi myös vuorojen varamiesten koulutuksesta kaikkiin tarvittaviin ammatteihin. Hän siirsi tarvittaessa henkilöitä vuorosta toiseen tai vuoron sisällä uusiin tehtäviin tarpeen mukaan. Ylimestari oli siis tehtaalla vastuussa siitä, että kaikkiin ammatteihin oli riittävästi koulutettua henkilökuntaa. Ylimestari myös suunnitteli tehtaan lomalistat ja valvoi yleisten perusasioiden kuten järjestyksen ja siisteyden tasoa tehtaalla. Hän valvoi myös tehtaan pesu- ja korjausseisokkien edistymistä. Hänen vastuullaan oli myös tehtaan päivätyötä tekevät työntekijät. Ylimestari huolehti myös monien tehtaalla tarvittavien raaka-aineiden ja kemikaalien tilauksesta. Ylimestarin esimiehenä oli tehtaan käyttöpäällikkö.

Harrastuksia

Kauko Saarisen isä oli Äänekosken Urheilijoiden perustajajäseniä. Koko Saarisen perhe aina vanhempia veljiä Taunoa ja Brunoa sekä sisarta Eilaa myöten olivat myös mukana urheilutoiminnassa aivan alusta alkaen. Hänen isänsä kuului myös suojeluskuntaan ja niin ikään pojatkin sotilaspoikiin, joita johti siihen aikaan opettaja Veikko Halme. Sotilaspoikien urheilukilpailuihin Kauko Saarinen osallistui heti, kun se oli mahdollista. Yleisurheilussa hänen mielilajikseen tuli kuitenkin 100 metrin juoksu, jossa ennätyksekseen jäi 11,4. Mieliinpainuvimpana kilpailunaan hän piti kuitenkin erästä seuraottelujuoksua, jossa lähettäjänä toiminut majuri Manninen onnistui kovilla ampuessaan saamaan puhelinlangat poikki. Juoksusta muodostuikin näin ollen aitajuoksua.

Aktiiviaikanaan Kauko Saarinen pelasi myös pesäpalloa ÄU:n edustusjoukkueessa. Varsinaisesti kannuksensa hän hankki kuitenkin seuratoimitsijana, yleisurheilujaoston johdossa, seuran sihteerinä ja lopulta puheenjohtajana. Kun ÄU järjesti suuria kansainvälisiä kilpailuja, hän käytännöllisesti katsoen hoiti kaiken itse lähettäen kilpailukutsut, laatien kilpailun aikataulun, huolehtien pöytäkirjat ja ohjelmalehtiset. Hän toimi usein myös itse toimitsijana ja hankki palkinnot. Joskus hän oli vielä itse kilpailujen sihteerikin ja loppuvaiheessa jopa kilpailun johtaja.

Kauko Saarisella oli kansainvälinen tuomarikortti ja hän kuului myös vuoden 1983 Helsingin MM-kisojen tuomaristoon. Aikoinaan hän oli myös SVUL:n Keski-Suomen piirin yleisurheilujaoston jäsen. Kansalais- ja urheiluansioistaan Kauko Saarinen sai sekä valtakunnallisia että paikallisia ansiomerkkejä ja -mitaleja. Hänelle myönnettiin myös ÄU:n kultainen ansiomerkki. Urheilun lisäksi Kauko Saarinen oli Äänekosken Mieslaulajien kantavia voimia sekä hän toimi myös Yhteistalo-säätiön sihteerinä vuodet 1969-1988. Kauko Saarinen kuoli 80-vuotiaana vuonna 2007.

Lähteet

  1. Kauko Saarisen muistokirjoitus, Sisä-Suomen lehti 12.4.2007, Erik Relander
  2. Äänekosken äkkilähtö, Äänekosken urheilijat 1932-2002, Erik Relander, 2002
  3. Jouko Pirkkasen haastettelu 2016