Sankarivainajat Äänekoskelta

Aineistossa ovat mukana kaikki Äänekoskelta sotaan lähteneet sekä sotatoimissa 1939-1945 kaatuneet tai kadonneet henkilöt.

Talvisota 10.div ja jatkosota 11.div.

Keiteleen rannoilta on jouduttu lähtemään kolmeen sotaan. Ensin talvi-, sitten jatko- ja lopulta entistä aseveljeä vastaan Lapin sotaan. Pohjoisen Keski-Suomen miehet palvelivat talvisodan aikana pääosin Taipaleenjoella sotaan osallistuneen JR19 (JR28) riveissä. Jatko- ja Lapin sodan aikana miehet osallistuivat sotatoimiin yleisimmin 11.Divisioonan joukkoissa.

Tässä sotahistoriaan tarkentuvassa www-esityksessä käydään läpi kaikki Äänekoskelta sotaan lähteneet ja sotatoimien aikana kaatuneet tai kadonneet henkilöt. Kaikkia esityksessä mukana olevia henkilöitä ei ole kuitenkaan haudattu Äänekosken sankarihautaan. Jokaisesta henkilöstä esitetään mikä mahdollista seuraavat tiedot: Valokuva, perhetiedot, sotilasarvo, yksikko tai yksiköt joissa on palvellut, osallistuminen taisteluihin ja kaatumistiedot sekä hautaamispaikka. Jokaiselle kaatuneelle pyritään löytämään Sota-arkiston sotapäiväkirjakokoelmista kaatunutta lähinnä olevan tason ja päivän sotapäiväkirjasivu. Usein tämä on komppanian tai vastaavan sotapäiväkirja kaatumispäivältä. Joskus on kuitenkin jouduttu tukeutumaan aina pataljoonankin sotapäiväkirjatasolle saakka. Pataljoonaa suurempiin yksiköihin ei mennä. Joissakin tapauksissa voidaan antaa myös linkki kaatumiseen johtaneen taistelun tms. kuvaukseen. Löydetyistä dokumenteista annetaan kaatuneen tietojen yhteydessä suorat linkit.

Lähteet: