Pukkimäki 6.11.1947

Rakennusten paloturvallisuus huono

Alapukkimäen talo B321

Alapukkimäen talo B321

Pukkimäen keltaiset talot olivat asuinkäytössä yli 50 vuotta. Tänä aikana rakennuksissa ehti asua satoja perheitä. Sotien jälkeen, kun evakoille tarvittiin asuntoja, Pukkimäelläkin keltaisten talojen yläkerrat muutettiin eri asunnoiksi. Tällöin yhdessä talossa saattoi asui jopa kahdeksan eri perhettä.

Asumismukavuus sekä -turvallisuus tietenkin heikkenivät näin ahtaassa asumisessa. Taloissa ei sen aikaisen tavan mukaan ollut varauduttu juurikaan tulipalojen tai muiden onnettomuuksien varalle. Tämä näkyi esimerkiksi siten, että yläkerran asunnoista ei ollut kunnollisia paloportaita auttamassa asunnosta poistumisessa hätätilanteessa. Kunnolliset hätäpoistumistiet asunnoista olisivat olleet tarpeen jo siitäkin syystä, että Pukkimäen puurakenteisten keltaisten talojen sisällä oli enimmillään 16 erillistä tulisijaa.

Talo B321

Rakennus B321 sijaitsi Pukkimäen puutaloasuntoalueen länsireunalla, melko voimakkaasti Kuhnamoa kohti viettävän mäntymetsän keskellä. Rakennuksen paikka oli hieman erillään muusta alueen rakennuskannasta. Sen sijoitus ja varsinkin pohjoispuoleinen ulkorakennus antavat viitteitä siitä, että sen yläpuolelle oli mahdollisesti kaavailtu vielä uutta asuinrakennusta. Sitä ei kuitenkaan koskaan rakennettu.

Tulipalo 6.11.1947

Torstaina 6.11.1947 aamupäivällä kello 11-12 välillä talon B321 yläkerrassa syttyi pikkupojan hengen vaatinut tulipalo. Rakennuksen koillisnurkan yläkerrassa asui rouva Helmi Liimatainen kahden poikansa kanssa. Pojat olivat 14-vuotias Erkki ja 8-vuotias Yrjö. Perheen isä Matti Liimatainen oli kaatunut talvisodan loppuvaiheessa Äyräpäässä 8.3.1940. Poikien äiti oli työssä Äänekosken tehtailla.

Asunnossa oli tehty remonttia ja sen lattiaa oli maalattu. Perheen pojat Erkki ja Yrjö olivat kaksistaan kotona äitin ollessa työssä tehtaalla. Oli marraskuun alku ja ilmat olivat jo viilentyneet. Remontista huolimatta huoneita piti lämmittää ja niinpä pojat ajattelivatkin laittaa hellaan valkean. Lattiamaalista oli haihtunut huoneilmaan herkästi syttyvää liuotinainetta, joka syttyi räjähdysmäisesti palamaan kipinästä. Syntynyt räjähdys nosti voimakkaasti huoneilman painetta, joka rikkoi ikkunan. Avoimesta ikkunasta syntynyt veto voimisti paloa. Palokunta pääsi nopeasti paikalle ja tulipalo onnistuttiin rajoittamaan vain yhteen rakennuksen yläkerran asuntoon.

Perheen pojista vanhempi Erkki onnistui pääsemään palavasta huoneesta ulos, mutta nuorempi 8-vuotias Yrjö menehtyi liekkeihin. Erkki sai vaikeita palovammoja päähän, kasvoihin ja alavartaloon.

Tämä traaginen onnettomuus oli ainoa Pukkimäen keltaisia puutaloja kohdannut tulipalo asuntoalueen yli 50-vuotta kestäneen historian aikana. Rakennus korjattiin tulipalon jäljiltä, mutta sen yläkerran rakenne korjattuna poikkesi muiden Pukkimäen talojen rakenteesta. Tämä näkyi selvästi rakennusta ulkoa päin tarkasteltuna. Nykyisin rakennuksen B321 paikalla on Pukkimäen hoivakoti Esperi.

Matti Liimataisen tiedot

Alla olevan linkin kautta pääset selaamaan Äänekosken sankarivainajat sivustoa. Sivulla alempana mukana Matti Liimataisen tiedot. Kivijärvellä 24.2.1897 syntynyt Matti Liimatainen tuli Äänekosken sulfiittitehtaalle työhön 1.2.1938. Hän haavoittui 4.3.1940 Äyräpäässä ja kuoli matkalla sairaalaan 8.3.1940.

Lähteet

  1. Helsingin Sanomat 8.11.1947
  2. Äänekosken sankarivainajat sivusto
  3. Sulfiittitehtaan henkilöstoluettelot 1936-1939
  4. Valokuva Väinö Kautto