Asunnon yläkerta

Alapukkimäen talojen pohjakuvat, yläkerta

Pukkimäki

Todennäköisesti talo B310 idästä päin

Sisäeteisestä nousivat pitkät portaat yläkertaan. Puolivälissä portaikkoa sijaitsi tasanne, josta noususuunta vaihtui päinvastaiseksi. Hieman ennen puolivälitasannetta ulkoseinällä sijaitsi pieni ikkuna ulos. Yläkerran portaikko päättyi ylhäällä eteistasanteelle, jota valaisi matalien ikkunoiden rivi. Ne olivat niin ylhäällä, että niiden kautta ulos näkeminen vaati aina jakkaralle nousemista. Tasanteelta avautui ovet molempiin yläkerran huoneisiin.

Yläkerran huoneet poikkesivat jonkin verran alakerran vastaavista huoneista. Alunperin talot oli suunniteltu neljän perheen asunnoiksi, joissa kussakin oli kolme lämmintä huonetta ja kylmä ullakkovarasto. Alunperin yläkerran keittiö oli rakennettu asunnon yläkerrassa olevaksi makuuhuoneeksi. Sotien jälkeen asuntopulassa rakennetta muutettiin niin, että yläkertaan rakennettiin oma erillinen asunto. Niissä keittiön puuhella oli metallinen jaloilla seisova ja sen takaa puuttui tiilimuuraus. Yläkerran keittiöstä puuttui myös alakerran keittiöille ominainen ruokakomero. Lähinnä Kuhnamon saunaa ollut talo B320 poikkesi rakenteeltaan muista Kuhnamontien alapuolisista taloista. Talon yläkerta oli tuhoutunut tulopalossa joskus 1940-luvulla ja se oli tämän jälkeen rakennettu hieman muista poikkeavalla tavalla.

Yläkerran kammari oli ehkä asunnon rakenteen muutoksessa kokenut suurimmat mullistukset. Alunperin huone oli ollut alakerran huoneiston kylmä varastotila vintissä. Ilmeisesti eri huoneistojen varastotilat olivat olleet yhtä ja samaa suurta tilaa, josta oli verkolla rajattu kullekin asunnolle kuuluva osa. Kussakin osassa oli alunperin ollut vain kaksi hyvin pientä kattoikkunaa rinnakkain talon pitkällä sivulla.

Yläkerran kammari oli pimeähkö ja alakerran vastaavaa huonetta pienempi. Tämä siitä syystä, että se sijaitsi rakenteellisesti jo heti talon kattorakenteiden alla. Huoneessa oli yksi pieni ikkuna, joka sijaitsi kattoikkunamaisessa syvennyksessä. Huonetta lämmitettiin sisänurkassa olevalla pönttöuunilla. Yläkerran asunnon kaikki ikkunat lukuunottamatta keittiön ikkunaa päädyssä olivat talon kattorakenteeseen sijoitettuja kattoikkunoita.

Koska jokaisessa talossa oli yläkerrassa neljä erillistä asuinhuoneistoa, pitää esimerkkikuvia peilata sekä pituus että leveyssuunnassa eri asuntojen pohjaratkaisujen saamiseksi.

Yläkerran asunnon pohjakuvat

Pukkimäen keltaisessa talossa oli yläkerrassa neljä erillistä asuinhuoneistoa, joten esimerkkikuvia pitää peilata sekä pituus että leveyssuunnassa eri nurkalla olevien asuntojen pohjaratkaisujen saamiseksi. Yläkerran asunto oli jälkeenpäin muutettu yhden perheen asunnoksi, joten se oli huomattavasti alakerran asuntoa pimeämpi ja pienempi.

Pohjakuva yläkerta

Yläkerta asunto lounaisnurkalta koillisen suuntaan.

Pohjakuva yläkerta

Yläkerran asunto talon kaakkoisnurkalta luoteen suuntaan.

Pohjakuva yläkerta

Yläkerran asunto talon eteläpuolelta pohjoisen suuntaan.

Pohjakuva yläkerta

Yläkerran asunto talon pohjoispuolelta etelän suuntaan.

Lähteet

  1. Teksti ja piirrokset Seppo Hänninen, 2013