Pukkimäen asuntoalue

Alapukkimäen talojen rakenne, alakerta

Pukkimäki

Todennäköisesti talo B310 idästä päin

Ulkoa pihamaalta nousivat portaat ulkoeteiseen. Joissakin taloissa oli ulkoeteisen alla varastotila, jossa säilytettiin polkupyöriä, kelkkoja ja potkureita suojassa sateelta. Ulkoeteisessä sen reunoja kiersivät istunpenkit, joiden jalan takana naulassa monet säilyttivät ulko-oven avainta. Ulko-ovesta tultiin sisäeteiseen ja sen toiselta reunalta nousivat portaat yläkerran asuntoon ja toisella reunalla oli osittain kylmä varastokomero. Yläkerran portaiden alla sisäeteisessä, lähellä keittiön seinää sijaitsi ovi betonikellariin. Oven takaa laskivat jyrkät ja kapeat betoniportaat kellariin. Osassa taloja betonikellari oli maan alla ja keväisin niihin valui sulamisvesiä rakenteiden halkeamista.

Sisäeteisestä avautui ovi keittiöön. Suoraan edessä oli puuhella keittolevyineen ja uuneineen. Hellassa oli pieni vesisäiliö, jossa lämpeni tarvittava lämmin käyttövesi. Hellan takaosassa sijaitsi pieni taso, jossa säilytettiin tarvittavaa kylmää talousvettä ämpäreissä. Likainen vesi pidettiin usein hellan kupeessa lattialla olevassa ämpärissä. Uunista ikkunaan päin oli keittiön kaapisto. Yläkaapissa säilytettiin astiota, kattiloita ja pannuja. Alaosassa oli puulaatikko polttopuita varten. Säilytystilaa oli vielä lisäksi seinään sisälle rakennetuissa kahdessa komerossa. Yläkerran portaiden alla sijaitsi vielä keittiön ruokakomero. Se oli rakenteeltaan matala ja sinne mennessä piti aina kumartaa.

Keittiöstä avautui ovi kammariin. Sen sisänurkassa oli melkein koko huoneen korkuinen pönttöuuni. Läheltä uunia tiili- ja puuseinän välisestä raosta kuuli selvästä mitä naapurissa puhuttiin ja tehtiin. Piti vain painaa korva saumaa vasten ja kuunnella. Kammari oli talon rakenteesta johtuen paljon suurempi kuin keittiö. Usein sängyt laitettiin sisä- tai päätyseinien lähelle, koska niissä ikkunoista lähtevä veto talvisin ei tuntunut. Olohuoneissa tarvittiin kovina pakkastalvina usein lisälämmitintä pitämään huone riittävän tasalämpöisenä.

Alakerran asunnon pohjakuvat

Pukkimäen keltaisessa talossa oli alakerrassa neljä erillistä asuinhuoneistoa, joten esimerkkikuvia pitää peilata sekä pituus että leveyssuunnassa eri nurkalla olevien asuntojen pohjaratkaisujen saamiseksi. Alakerran asunto oli huomattavasti yläkerran asuntoa suurempi ja valoisampi.

Alakerran asunto kuva 1

Alakerta asunnon lounaisnurkalta koillisen suuntaan.

Alakerran asunto kuva 1

Alakerran asunto talon kaakkoisnurkalta luoteen suuntaan.

Alakerran asunto kuva 2

Alakerran asunto talon eteläpuolelta pohjoisen suuntaan.

Alakerran asunto kuva 2

Alakerran asunto talon pohjoispuolelta etelän suuntaan.

Lähteet

  1. Teksti ja piirrokset Seppo Hänninen, 2013