Kemiallisen tehtaan räjähdys

Alkoholi leimahti CMC-tehtaalla 2.12.1994

Kemiallisen tehtaan räjähdys 2.12.1994

Kemiallisen tehtaan räjähdys 2.12.1994

Neljä työntekijää ja yksi palomies saivat vakavia palovammoja Äänekosken kemiallisella tehtaalla perjantaina tapahtuneessa räjähdyksessä. Kello 13.05 ilmeisesti metallitöistä lähtenyt kipinä sytytti etyylialkoholin kemiantehtaan vanhan osaston viidennessä kerroksessa. Onnettomuus synnytti tehtaan yläkerrasta runsaan savunmuodostuksen CMC:n ja kaapeleiden palaessa. Ympäristövaaraa palosta ei kuitenkaan syntynyt eikä väestön evakuointiin tarvinnut ryhtyä.

Kolmelle palovammoja

Onnettomuuden tapahtuessa tehtaan tuotanto oli normaalisti käynnissä. Rakennuksesta kuultiin peräkkäin kaksi vaimeaa räjähdystä. Leimahduksen paineaalto rikkoi ikkunoita ja aiheutti palovammoja kolmelle korjaustöissä olleelle työntekijälle, työnjohtajalle ja palovarmistuksessa paikalla olleelle tehdaspalokuntalaiselle. Loukkaantuneet pääsivät omin voimin ulos palavasta rakennuksesta ja naapuriosastolla töissä olleet rakennusyhtiön työntekijät auttoivat heidät eteenpäin. Yksi loukkaantuneista toimitettiin saman tien henkilöautolla terveyskeskukseen ja loput loukkaantuneet vietiin hoitoon paikalle tulleilla ambulansseilla. Äänekosken terveyskeskuksesta onnettomuuden uhrit vietiin ensitoimenpiteiden ja kipulääkityksen jälkeen Jyväskylän keskussairaalaan.

Kolme pahemmin loukkaantuneista sai toisen asteen palovammoja kasvoihinsa, käsiinsä ja selkäänsä sekä mahdollisesti myös altistuivat myrkyllisille palokaasuille. Kaksi lievemmin loukkaantunutta jäivät tarkkailtavaksi sairaalaan yön yli. Pahiten palovammoja saanut työntekijä jouduttiin siirtämään Kuopion keskussairaalaan.

Apu saapui nopeasti paikalle

Äänekosken terveyskeskuksessa oli onnettomuuden sattuessa menossa lääkäreiden kokous, joten välitön ja kattava valmius loukkaantuneiden vastaanottoon ja hoitoon oli heti valmiina. Palolaitoksen yksiköt olivat aivan naapurissa sijaitsevalla tehtaalla välittömästi hälytyksen saatuaan. Samoin myös tehtaiden oma palokunta pääsi onnettomuuspaikalle nopeasti. Paikalle saapui kaikkiaan kymmenen hälytysyksikköä Ääneseudulta ja palomiehiä oli paikalla noin kuusikymmentä. Välitön vaara-alue tehtaan ympäriltä tyhjennettiin työntekijöistä nopeasti ja paikalta poistui noin 50 henkilöä alle 15 minuutissa. Tehtaan oma henkilökunta aloitti alkusammutuksen ja palo saatiin hallintaan puolessa tunnissa. Poliisin ei tarvinnut pysäyttää liikennettä eikä poistaa uteliaita ihmisiä tehtaan läheisyydestä.

Tilanteen hallinnan varmistamiseksi paikalle pyydettiin avuksi kaksi liikkuvan poliisin yksikköä ja Hiskinmäen koulujen oppilaat ja henkilökunta määrättiin siirtymään sisätiloihin ja rakennusten ilmastointi pyydettiin sammuttamaan. Ihmisten siirtoihin tehtaan läheisyydestä ei tarvinnut kuitenkaan ryhtyä, kun selvisi ettei sankasta savusta ollut vaaraa ympäristölle.

Korjaustyöt vievät viikkoja

Tehdas pyritään onnettomuuden jälkeen käynnistämään mahdollisimman pian, mutta nopeimmillaankin kunnostustyöt vienevät viikkoja. Tehtaan vanhan puolen tuotanto on ollut alle puolet koko Äänekosken CMC:n tuotannosta. Tuotanto uudella tehtaalla jatkui koko tulipalon ajan normaalisti. Yksikön yhteinen vuosituotannon arvo on noin 400 miljoonaa markkaa ja CMC:n menekki maailmalla on tällä hetkellä hyvä.

Lähteet

  1. Sisä-Suomen lehti 4.12.1994