Äänikirjasto

Räätäli Eelis Kalliomäki muistelee

Räätäli Eelis Kalliomäki

Räätäli Eelis Kalliomäki

Eelis Kalliomäki oli räätäli kolmannessa polvessa Honkolan Räätälistä. Hän syntyi 7.4.1892 yhdeksänlapsisen perheen esikoisena Tärttämäen Kalliomäessä ja asui melkein koko pitkän ikänsä kotitalossaan Hujakon Räätälissä. Eelis oli siis käsityöläinen, joka valmisti ihmisille vaatteita, hansikkaita, peittoja jne.

Vuonna 1980 tehdyssä tallenteessa haastattelijana on Taisto Poikonen. Nauhalla 88-vuotias Eelis Kalliomäki kertoilee kuinka 1900-luvun alussa tehtiin ihmisille vaatteita ja millaisista kankaista niitä tehtiin.

Hän muistelee tallenteella kuinka opetteli isänsä avustamana räätälinammatin. Lisäksi hän kuvaa kuinka lampaannahkasta neulottiin hankaliivejä ja koirannahkasta tai oravista valmistettiin rukkasia. Muistoja on myös Ukko-Piilosen valtiopäivillä käyttämän puvun valmistuksesta ja sen kankaasta.

Toisella äänitteellä Eelis muistelee miten ja mistä räätälintyössä tarvittavat kankaat hankittiin. Hän kertoo myös kuinka teki nuorempana myös suutarintyönä lapikkaita ja puusepäntyönä mm. soutuveneen, talonsa ovet ja ikkunat sekä hevosen valjaat. Hän kertoili tehneensä myös hieman muuraustyötä.

Äänitiedoston linkitykseen on käytetty a-elementtikomentoa, jotta äänitallenteita olisi haluttaessa mahdollista tallettaa omalle tietokoneelle sekä myös kuunnella varmemmin vanhemmilla www-selaimilla.

Äänitteet

Lähteet

  1. Haastettelu Taisto Poikonen, kuva Seppo Hänninen