Sammy Babitzinin kuolema

Suojoen sillalla 28.4.1973

Sammy Babitzin

Sammy Babitzin 1948-1973

Kukonhiekan tanssipaikalla odotettiin lauantaina 28.4.1973 huippusuositun esiintyjän Sammy Babitzinin saapumista lavalle. Ihmiset odottivat malttamattomasti, että he pääsisivät kuulemaan edellisen vuoden Syksyn Sävel -voittokappaleen Daa-da daa-da. Artistin tulo kuitenkin viivästyi ja lopulta tanssiyleisölle kerrottiin, että 13-tiellä Äänekosken Hietamalla oli sattunut hyvin paha liikenneonnettomuus, jossa oli kuollut useita ihmisiä. Onnettomuudessa Sammy Babitzinin Alfa Romeo 1750 GTV-merkkinen henkilöauto oli suistunut rajusti tieltä. Suosionsa huipulla ollut laulaja kuoli myöhemmin seuraavana päivänä saamiinsa sisäelinvammoihin Jyväskylän keskussairaalassa.

Suojoen sillan kansi oli jäässä

Kello oli muutamaa minuuttia vaille yhdeksän illalla ja huhtikuun lopun hämärä alkoi laskeutua. Kiimasjärvestä Naarajärveen kulkeva Suojoki höyrysi, koska ilma on jäähtynyt ja räntää tihkutti hiljalleen taivaalta. Suojoen sillan tunnetusti petollinen kansi alkoi mennä jäähän ja joen rannalla oltiin jo selvästi pakkasen puolella. Äänekosken suunnasta siltaa lähestyi kovaa nopeutta ajava Alfa Romeo -merkkinen henkilöauto. Autossa oli matkustajina kaksi miestä ja kaksi naista. Toinen miehistä oli Kukonhiekan tanssilavalle keikalle menossa oleva Sammy Babitzin tyttöystävänsä kanssa ja toinen naisista oli sattumalta autoon otettu liftaajatyttö. Autoa ohjannut mies oli Babitzinin ystävä.

Auton kuljettaja menetti kulkuneuvonsa hallinnan liukkaalla sillan kannella. Ajoneuvo alkoi heittelehtimään voimakkaasti ja törmäsi tien vasempaan reunaan sillan Saarijärven puolella. Penkasta auto lähti pyörimään ympäri päätyen lopuksi poikittain tielle. Onnettomuuden tapahduttua lähellä siltaa tien vieressä makasivat mies ja nainen, jotka olivat pudonneet kyydistä auton törmätessä ojan pohjalle. Parikymmentä metriä autoa edessä makasi vielä yksi nuori mies, jolla oli jalassaan vain pelkät alushousut. Muut vaatteet olivat repeytyneet rajun pyörimisen aikana hänen päältään. Autossa neljäntenä matkustajana ollut nuori nainen istui pahemmin loukkaantumattomana 50 metrin päässä kynnöspellolla. Tätä naista lukuun ottamatta kaikki muut onnettomuuden uhrit olivat tajuttomia.

Ambulanssi saatiin paikalle nopeasti ja se lähti viemään ojan pohjalla olleita nuoria keskussairaalaan. Kauempana tiellä makaava mies kyydittiin sairaalaan poliisiautolla. Onnettomuusauton takapenkiltä ojaan lentänyt mies oli Kukonhiekkaan keikalle matkalla ollut Sammy Babitzin ja hän menehtyi saamiinsa vammoihin Jyväskylän keskussairaalassa seuraavana päivänä. Sammy Babitzinin omistama onnettomuusauto Alfa Romeo 1750 GTV romuuttui onnettomuudessa erittäin pahoin ja se kuljetettiin onnettomuuspaikalta Äänekosken poliisilaitokseen takapihalle. Auton kyytiin sattumalta otettu liftarityttö oli ainoa onnettomuudesta eloonjäänyt.

Onnettomuuden syyt

Onnettomuustutkintalautakunnan myöhemmissä tutkimuksissa onnettomuuden syyksi paljastui auton suuri tilannenopeus ehkä 130–160 kilometriä tunnissa. Lisäksi Suojoen sillan kansi oli jäässä ja erittäin liukas. Uhrien vammoihin oli todennäköisesti vaikuttanut myös se, että kukaan autossa olleista ei käyttänyt turvavöitä. Sammy Babitzinin haudattiin myöhemmin Helsingin ortodoksiselle hautausmaalle ja tilaisuuteen osallistui tuhansia ihmisiä. Hänen kuolemansa jälkeen pohdittiin, julkaistaisiinko häneltä kesken jäänyt levy. Se päätettiin kuitenkin julkaistiin ja levy myi nopeasti kultaa.

Alla Hannu Karpon dokumentti: Sammy Babitzin Alla autostrada. Video on kesto on noin 14 min ja se on vuodelta 1973.

Lähteet

  1. Keskisuomalainen, julkaistu 28.4.2013
  2. Iltasanomat, julkaistu 29.4.2013
  3. Youtube