Alapukkimäki

Alapukkimäen asukkaita

Alla olevat talokohtaiset asukasluettelot perustuvat osin Erik Relanderin kirjassaan Äänekoskea ja äänekoskelaisia esittämiin tietoihin Pukkimäen alkuaikojen asukkaista. Näitä tietoja on täydennetty myöhemmin Pukkimäellä itse asuneiden ihmisten muistelmilla. Joistakin Ala-Pukkimäen taloista löytyi muistien kätköistä harmittavasti vain muutamien asukkaiden nimiä. Sivuston tekijä ottaa vastaan lisätietoja tai korjauksia alla oleviin talokohtaisiin asukasluetteloihin. Yhteyttä voi ottaa Ota yhteyttä -sivun ohjeiden mukaan.

Talo B305

Talossa asuivat koillisnurkalla Aati Rautiainen ja luoteessa Honkoset. Kaakkoisnurkalla asui Jaakko Limstén ja lounaassa Kalle Rautiainen, isä ja poika. Näistä nuorempi Kalle oli tehtaalla autonkuljettajana ja hän ajoi sodassa kenraali K.A.Heiskasen autoa. Myöhemmällä ajalla talon luoteisnurkalla asui ainakin Hännisen Pentti ja Maija perheineen. Heillä oli lapsia Eeva-Liisa, Antero, Esa, Eira ja Maire. Talon eteläpään lounaisnurkan yläkerrassa Moisiot. Heillä oli ainakin yksi poika Ari. Talossa ovat asuneet myös Laineen, Jormanaisen, Kankaisen, Virsusen ja Suomen perheet. Talossa on myös asunut Adiel ja Vilhelmiina Rautiaisen perhe. Heillä oli lapsia 102-vuotiaaksi elänyt Eino, Ida, Saima ja Lyydia. Talon pohjoispään yläkerrassa asui myös Aimo ja Aili Kinnusen perhe. Heillä oli lapsia Raili, Eila, Lea ja Matti. Heidän alakerrassa asui Laitisen perhe.

Talo B306

Talossa asuivat ainakin Häkkiset. Erik Relanderin mukaan talojen B305 ja B306 tietämillä asuivat 1950-luvulla ainakin Kovaset, Muhoset ja Survot. Talon eteläpäässä asui jossakin vaiheessa myös Heikki Kautto. Luoteisnurkalla asui 1960-luvulla ainakin Erkki ja Helena Hännisen perhe. Heillä oli kolme lasta Jarmo, Kari ja Merja. Heillä naapurina talon etelänpuolen lounaisnurkan vintissä Haapasaaren Mimmi. Talossa ovat asuneet myös Rautiot, Kolut, Ahoset ja Konttiset. Vuosina 1963-65 talossa asui myös Tapio ja Martta Piilolan perhe. Heillä oli lapsia Jari, Marja ja Katariina.

Talo B310

Talossa asuivat Evert Kautto, Onni Parkkonen, Eetu Kauppinen sekä Otto Niemen suurperhe. Myöhemmällä ajalla talon luoteisnurkalla asui ainakin Rahkosen Sulo ja Tyyne perheineen. Heillä oli yksi poika Heikki. Sulolla oli puujalka ja mopolla ajaessaan hän piti sitä suorana edessä. Heidän naapurinaan samalla puolella taloa asui Samuli ja Lahja Kauton perhe. Heillä oli kaksi poikaa Juha ja Pertti. Talon eteläpään kaakkoisnurkalla asuivat ainakin Pentti ja Anja Mannströmin perhe. Heillä oli lapsia ovat Anne, Hannele, Juha, Eija ja Ulla. Heillä oli naapurina samalla puolen taloa alakerrassa Paavo ja Tuovi Honkosen perhe. Heillä oli lapsia Erkki, Jorma, Riitta, Sirkka, Marjut ja Asta. Honkosten yläkerrassa asui yksinäinen naisihminen Irene Rautiainen, joka oli vuosikymmeniä työssä si-selluloosatehtaalla.

Talo B311

Talossa asuivat Mäkiset ja samalla paikalla myöhemmin Puttosen perhe ja sitten vielä Niskalat. Sen jälkeen juoksijanakin tunnettu Leo Lehto. Edelleen talossa asuivat sivutoiminen teurastaja Nike Sorri ja Otto Hiekkala perheineen. Myöhemmin talon luoteisnurkalla asui Ampe Vainikainen perheineen. Heillä oli lapsia Leo, Hannu, Raimo, Seppo ja Liisa. Heillä oli naapurinaan koillisnurkalla Aimo ja Aili Kinnusen perhe. Heillä oli lapsia Raili, Eila, Lea ja Matti. Heidän kanssaan samassa rapussa yhden huoneen asunnossa asuivat Järviset. Talon eteläpään kaakkoisnurkalla asuivat ainakin Ahoset, joilla oli yksi tyttö Elina. Heillä oli naapurinaan samalla puolella taloa Otto Hiekkalan poika Heikki Hiekkala perheineen. Heillä oli yksi poika Atte. Talossa ovat myös asuneet Ruuskat ja Korjukset.

Talo B315

Yhdessä yläkerran huoneistossa asui Siltasen perhe. Heillä ainakin Antero-niminen poika. Talon koilliskulman alakerrassa asui Elias Kankaan perhe. Heillä oli lapsia Jaakko ja Pekka. Elias oli sähkömiehenä paperitehtaalla. Heillä yläkerrassa asui 50-luvun alkuvuosina perheensä kanssa Eino Rahkonen, jonka lempinimi oli Tökkö. Eino Rahkonen oli myöhemmin tehtaan pääluottamusmiehenä. Rahkosten jälkeen tulivat Oksaset, joilla lapsia oli Olli ja Erkki. Oksasten jälkeen tulivat Kaksoset. Heillä oli lapsia Erja ja Tuula. Kaakonkulman alakerrassa asuivat Väinö ja Hellä Vänskä ja Väinön sisko Helvi. Väinö oli työkaluvarastonhoitaja korjauspajalla. Yläkerrassa asuivat Reino ja Toini Hartikainen ja lapset Kari, Keijo, Sirpa ja Aimo. Hartikaisten jälkeen tulivat Raitiot. Heillä oli lapsia Seppo ja Hannu. Raitioiden jälkeen tulivat Nyröset. Lounaiskulmalla asuivat Jussi ja Anna Seeskorpi ja heidän lapsistaan ainakin Irja, Maija, Martti ja Matti. Luoteiskulma alakertassa asuivat ensin Ojalat. Ojala oli paperikoneenhoitaja ja sitten Hyytiäiset. Heillä oli lapsia Anneli ja Teuvo. Heillä yläkerrassa asui Virtanen Esteri poikansa Raunon kanssa. Talon koillispäässä ovat myös asuneet ensin Rantalat ja sitten Kalle Hänninen. Viereisellä nurkalla asui Hjalmar Lindeman perheineen. Sitten tulivat Saaret ja Tousa-Maija sekä Usko Rautiainen. Viereisellä koillisnurkalla asui Ahosen perhe ja myöhemmin Unto Laukkanen perheineen. Hän hukkui Keiteleelle. Talon eteläpuolen kaakkoisnurkalla asui myöhemmin ainakin Kari Sormunen perheineen. Heidän vierellään lounaisnurkalla Veikko ja Aune Hännisen perhe. Heillä oli yksi tyttö Lea, sekä myöhemmin vielä Mauno Tuulensuu perheineen. Heillä oli lapsia Teija ja Pasi.

Talo B316

Talossa asuivat ainakin Kettusen ja Kauppalan perheet. Pohjoispuolella talossa asuivat aikoinaan Adiel eli Aati Nurmi perheineen ja sitten Matti Kovanen sekä Pajusen kuusilapsinen perhe. Eteläpuolella taloa asuivat Taavetti Rautiainen ja sittemmin Kauko Lahtinen ja Otto Mäkisen perhe. Myöhemmin talon luoteispäässä asuivat Urho ja Tyyne Åkerlund. Heillä oli iso ja karvainen koira, jonka nimi oli Pörri. Samalla nurkalla asuivat myöhemmin Uuno ja Irma Hännisen perhe. Heillä oli lapsia Riitta-Liisa ja Seppo. Koillispuolella asuivat Unto ja Eila Laukkasen perhe. Heillä oli yksi poika Pertti, Ahosen perhe sekä Antti Koposen perhe. Eteläpäässä lounasnurkan yläkerrassa asui yksinäinen naisihminen Seija Haavisto ja hänen jälkeensä vielä ainakin Leo Vainikainen perheineen. Alakerrassa asui Uuno Hänninen perheineen sekä myöhemmin Ismo Vartevan perhe. Kaakkoisnurkalla asuivat ensin Kaukometsät sitten Tauno ja Liisa Leppänen perheineen. Heillä oli lapsia Pertti, Erkki ja Juha. Tauno oli koneenhoitajana si-sellutehtaalla. Nurkalla asui myös lopulta Paanasen perhe. Heillä oli yksi tyttö Jaana.

Talo B317

Alakerran huoneistossa järven puolella asui Suihkon perhe, joiden poika Esko piti Pukkimäen lapsille pyhäkoulua yhdessä Salon Annikin kanssa. Pohjoispuolella talossa asuivat Julius Närhi ja sittemmin Kautto-niminen mies, jolla oli poikia Aarne ja Pauli sekä August Sipponen ja Eric Carlson. Talon eteläpuolella asuivat Liimataiset sekä sittemmin Tiitiset. Perällä asuivat vielä Hytöset ja heidän jälkeensä Hyytiäiset. Myöhemmin talon pohjoispään koillisnurkalla asuivat Lassi ja Helvi Sipponen perheineen. Heidän jälkeensä nurkalle muutti Arvi Nyyssönen, joka oli keittäjänä sellutehtaalla. Nurkan yläkerran asunnossa asui Toivo ja Kaisa Savelan perhe. Heillä oli ainakin yksi poika Jouko. Talon pohjoispään luoteisnurkan alakerrassa asuivat Toivo ja Jenny Laukkasen perhe. Heillä oli lapsia Kaija, Pirkko, Margit, Marja ja Pekka. Heidän muutettua lähellä Piilolanniemeä sijainneeseen Ränssin taloon nurkalle muutti Sipposen perhe samasta talosta. Heillä oli lapsia Ahti, Mauno, Pirjo, Maarit, Maritta ja Marjo. Sipposten yläkerrassa asui Nupsu-Matiksi kutsuttu mies Tyyne-vaimonsa kanssa. Matin sukunimi oli Honkonen ja hän oli muurari. Talon eteläpään kaakkoisnurkalla asui ainakin valkaisija Aulis Honkosen perhe, jonka vaimo Liisa oli monta vuotta työssä Kuhnamon saunan kassalla ja sitemmin saunottajana. Heillä oli ainakin yksi tyttö Irmeli. Viereisellä eteläpään lounaisnurkalla asuivat ensin Mäkiset ja sitten Arvo ja Helinä Kivi perheineen. Heillä oli lapsia Kari, Raija ja Hilkka.

Talo B320

Talossa asui Liimataisen perhe, joiden kotona syttyi tulipalo. Siinä perheen nuorempi poika menetti henkensä ja vanhempi loukkaantui vakavasti. Pohjoispäässä taloa asui Matti Paatela, jonka vaimo Ida möi kotikaljaa. Seinän takana asuivat Niemelät ja Tiihoset. Eteläpäässä asuivat Lehikoiset ja samalla paikalla myöhemmin vaatturi Nyrönen. Lounaisnurkalla asuivat lisäksi Kaupit. Matikaiset ja Leväset ovat myös asuneet talossa. Myöhemmin talon eteläpäässä asuivat Honkoset sekä Alpo ja Anneli Kumpulaisen perhe. Alpo oli muurari. Heillä oli lapsia Kari ja Merja. Koillisnurkalla asui Pentti Tourunen äitinsä kanssa. Luoteisnurkalla yläkerrassa asui Olavi ja Anja Oksasen perhe. Heillä oli lapsia Aki, Veijo ja Elina. Oksaset muuttivat myöhemmin Raumalle. Heidän alakerrassaan Matti ja Pirkko Koivun perhe. Lapsia heillä oli Hannu, Veli-Matti, Väinö, Juha-Pekka, Timo ja Seppo. Koillisnurkalla yläkerrassa asui Väinö Kautto perheineen. Heillä oli yksi tyttö Marianne. Ennen Kauttoja yläkerrassa asui Vesa Kososen perhe. Heillä oli kaksi tyttöä Leija ja Pirjo. He muuttivat Markkamäkeen 1960. Alakerrassa heillä ensin oli Hyytiäiset ja myöhemmin myös Väyryset.

Talo B320 poikkesi yläkerran rakenteidensa puolesta paljon muista Pukkimäen taloista. Muistikuvan mukaan kynttilästä syttynyt tulipalo vaurioitti sen yläkerran asuntoja siinä määrin, että talon yläosan huoneistot piti rakentaa uudelleen. Talon B320 rakenne-erot muihin Pukkimäen keltaisiin taloihin verrattuna näkyvät hyvin alla olevasta kuvasarjasta.

Alueen talokartta

Pukkimäellä oli aikoinaan Äänekoski Oy:n työsuhdeasuntoja. Alue jakaantui maantieteellisesti kolmeen erilliseen vyöhykkeeseen: Onnelanmäki, Yläpukkimäki ja Alapukkimäki. Alueen pohjoisosan eli Onnelanmäen ja Yläpukkimäen katkaisi Kotakennääntie ja etelässä Alapukkimäen alue rajoittui Kuhnamon kiramoilta tehtaaseen menevään rautatiehen. Idässä alueen rajana voitiin pitää nykyistä Terveyskadun kohtaa ja lännessä vastaavasti nykyistä Lönnrotinkadun aluetta.

Talokartta

Onnelanmäen, Ylä- ja Alapukkimäen talokartta

Lähteet

  1. Äänekoskea ja äänekoskelaisia, Erik Relander, 2011
  2. Veli-Matti Koivun muistelmat, 2013
  3. Riitta Ylämäen muistelmat, 2013