Ylapohja

Rinteelän historia

Iso-Eemelin aika

Hujakon vanha isäntä Kustaa Tourunen (1844-1920) antoi Rinteelän pojalleen, Iso-Eemelille perintöosaksi. Eemeliä ei kuitenkaan kiinnostanut maan viljeleminen. Hän myi talon veljelleen Kustaa Adolfille eli Aatulle (1894-1990).

Aatu Tourusen aika

Helmi Häkkinen (1898-1961) oli Viinamäessä piikana ja oli ihastunut Aatuun. Tyttökavereilleen oli tunnustanut, että tuosta Hujakon kikkarapäisestä pojasta minä sitten tykkään. Hän otti Aatun omakseen. Perhettä heille syntyi:

Helmi Häkkinen

Helmi Häkkinen

Aatu Tourunen

Aatu Tourunen

NimiSynt.-Kuoll.
Laila1920
Jaakko1922
Toini1925
Paavo1929-1955
Ilpo1945

Laila opiskeli kansakoulunopettajaksi ja oli opettajan virassa Puuppolassa.

Jaakko meni naimisiin Korpelan talon tyttären, Toini Jokilahden kanssa. He saivat Rinteelästä Lahtelan tilan, Niiniveden pohjoispuolelta. Jaska oli kova metsämies, niin kuin isänsäkin oli nuorempana ollut. Kettuja vainottiin vainoamalla, mutta huono tuuri oli sitkeästi Jaskan mukana. Vaikka kuinka odotti kettua passiin haulikko valmiina, niin ei tullut. Mutta heti kun Jaskan tarkkaavaisuus herpaantui, niin juuri silloin kettu aina livahti selän takaa.

Toini Tourunen

Toini Tourunen

Toini asui Rinteelässä lähes koko ikänsä. Aivan vanhoilla päivillään hän muutti Koskelle osakkeeseen asumaan. Toinin muistaa lähes koko kylän nuorempi väki ihanana pyhäkoulun opettajana Honkolan Rukoushuoneelta. Paatuneimmatkin pojanrehvelit vetivät kevätjuhlahousunsa jalkaansa sunnuntaisin ja suuntasivat Rukoushuoneelle. Kuitulan Heikiltä repesi ihan uudet vakosamettihousut, kun hän yritti hypätä piikkilanka-aidan yli Varispellolla pyhäkouluun mennessä. Hän lähti juosten kotiinsa vaihtamaan housuja, jotta matka pääsisi jatkumaan. Niin mieleistä oli Toinin kouluun meneminen.

Paavo Tourunen

Paavo Tourunen

Paavo oli armoitettu urheilija, varsikin keihäänheitossa. Hän oli maaottelutason heittäjä ja kiersi ympäri Suomea kilpailukiertueella Hyytiäisen ja Millerin kanssa. Kotitalonsa töihin Paavo osallistui kovasti ja varmaankin suunnitteli jatkavansa talonpitoa sitten isänsä jälkeen. Kohtalo puuttui Paavon elämään surullisesti syksyllä 1955. Hän oli tapansa mukaan käymässä Sivulassa serkkunsa Martin kanssa iltaa istumassa. Kotiinsa lähtiessään hän sanoi tuntevansa oudot vilunväreet itsessään. Kotiin päästyään oireet kovenivat. Sairaalassa todettiin polion aiheuttama hengityshalvaus. Paavoa lähdettiin hengityskoneeseen kytkettynä siirtämään lentokoneella Helsinkiin tehohoitoon. Paavo menehtyi!

Rinteelän hakaan savusaunan viereen Hujakkolammin rannalle oli Kalle-Kustaa Jäntti, entinen Mäntylän torppari laittanut pienen mökin asunnokseen. Hän sairasteli ja Lippalan Elina kävi häntä hoitamassa. Myöhemmin Lepolassa asui Elvi Hänninen lastensa Annan ja Eeliksen kanssa. He muuttivat Reippalaan ja Lepola purettiin aikanaan.

Sivusto Talot Suvut Tarinat