Ylapohja

Maukosen historia

Äänekosken maalaiskunnan mökki

Samalla paikalla, missä nykyään on Mannisen Pekan omakotitalo, oli aikoinaan pieni Äänekosken maalaiskunnan omistama mökki. Siinä asui kunnan työntekijä Juho Juhonpoika Maukonen, syntynyt 18.4.1993 Rautalammilla. Hänen ensimmäinen vaimonsa oli Hilma Pellinen, joka kuoli vuonna 1923. Uudeksi vaimoksi Juho otti Lydia Juhontytär Parantaisen, syntynyt 2.1.1899.

Lapset ensimmäisestä avioliitosta:

NimiSyntynytHuom
Juho1914muutti Pertunmaalle 1942
Viljo Henrik1918muutti Pertunmaalle 1949
Aarne Armas1921muutti Tornioon 1949

Lapset toisesta avioliitosta:

NimiSyntynytHuom
Jenny Vilhelmiina1925
Elma Tuulikki1927puoliso Veikko kettunen
Helli Irene1928puoliso Olavi Liimatainen
Tyyne Kerttu1929puoliso Veikko Pyrhönen
Jalo Kalervo1931puoliso Aino Kuoreinen
Toivo Kalevi1935puoliso Hilkka Jylhä
Katri Maria1936puoliso Kalle Leppänen
Solmu Sauli1940
Navetantekoa

Juho Maukonen Vilho Tikkasen apuna

Mökki oli pieni ja köyhänlainen, niin kuin sen ajan laulussa sanotaan. Kun mökiin vielä syntyi lapsia, niin ainoa huone oli todella täyteen ahdettu. Kesän aikaan näkymä tiellä kulkijan silmään oli romanttinen: Lyyti istui rappusilla sätkäänsä poltellen huivi päässä kireälle kiristettynä. Lapsia pyöri ympärillä, ja Solmu soitteli kaksirivisellä haitarilla Monrepoota jalallaan valssin tahtia tavoitellen.

Tanssilava

Musiikin harrastaminen oli luonnollista siinä ympäristössä. Toisella puolella tietä, melkein vastapäätä oli Maukosen tanssilava. Tarjolla oli limsaa ja Bock-merkkistä pilsneriä Pukkimäen juomatehtaalta. Oli puolen litran pullot patenttikorkkeineen. Gunnar Tammelin hanureineen oli suosituin soittaja. Arki-iltaisin pelattiin lentopalloa tanssilavan ja Maukosen välissä olevalla pienellä kentällä.

Juho harjoitti taikuutta

Juho harjoitti noituutta. Joskus iltapimeällä ohi kuljettaessa vakoiltiin ikkunasta sisälle. Hyvällä tuurilla pääsi näkemään, kun Juho istui kumarassa sormusta langan päässä pyöritellen taikojaan tekemässä. Kuitulan Pentti oli kuullut Juhon kyvyistä ja meni ottamaan asiasta selvää, ettei suotta jäänyt mieltä vaivaamaan. Pentti rehvakkaaseen tyylinsä alkoi Juholle kajottamaan: "Et kai sinä mittää taikoja ossoa tehä, ethä ossoakkaa, häh mitäh". Juho sanoi, että kokkeillaanko. Kun Juho rupesi todenteolla taikomaan, niin Pentti pyörtyi.

Nykyisin mökkin on jo purettu pois ja vain muistot ovat enää jäljellä.

Sivusto Talot Suvut Tarinat