Aarne Vuorinen

Aarne Vuorinen

Aarne Vuorinen 1920-2004

Aarne Vuorinen, 1920-2004, teki leipätyönsä toimittajana Hämeen Kansassa 1946-1948 ja Keskisuomalaisessa 1948-1985 asemapaikkanaan Äänekoski. Juuret olivat Hämeessä, mutta Äänekoskelle hän kiinnittyi niin, että seutukunnan kotiseututyöstä ja paikallishistorian tutkimisesta tuli hänen tärkein ja rakkain harrastuksensa sukututkimuksen ja penkkiurheilun ohella.

Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistyksen sihteerinä hän toimi 30 vuotta. Keskisuomalaiseen hän uutisjuttujen lisäksi kirjoitti lukuisia kotiseutuhistoriallisia reportaaseja. Aiheesta hän kirjoitti eläkkeelle jäätyään kolumneja Sisä-Suomen Lehteen. Vuorisen taitoihin kuului valokuvaus ja pikakirjoitus.

Vuorinen kokosi laajan lehtileikearkiston alueen merkkihenkilöistä, historiallisista paikoista ja tapahtumista. Arkisto sisältää lehtileikkeiden lisäksi valokuvia, ääninauhoja, videoita, karttoja ja kirjoja. Arkisto on Äänekosken kirjaston tiloissa tutkijoiden käytettävissä. Kotiseutuneuvoksen arvonimen Vuorinen sai vuonna 2000.

Aarne Vuorisen arkisto

Helena Ojanen on koostanut Aarne Vuorisen arkistokokoelman pohjalta luettelon arkiston sisällöstä. Voit tutustua arkiston PDF-muotoiseen sisällysluetteloon »tästä linkistä.

Arkiston sisältö

Aarne Vuorinen keräsi vuosien aikana merkittävän lehtikuva-arkiston sekä kirjoitti vuosina 1952-1988 lähiseutujen historiasta Keskisuomalaiseen suosittuja viikonvaihdejuttuja. Nämä aineistot on digitoitu ja jaettu kaikkien luettaviksi. Voit tutustua tähän aineistoon »tästä linkistä.

Aineiston valokuvat on skannattu matalalla resoluutiolla ja niitä ei siksi voi käyttää sellaisenaan painetuissa julkaisuissa. Tarkemman resoluution kuvia voi kysellä suoraan Anne Rantalalta.

Miredosta naputtelijaksi

Miredosta naputtelijaksi on eräänlainen Aarne Vuorisen elämänkerta. Voit tutustua tähän aineistoon »tästä linkistä.